Knäet undersöks med hjälp av ett artroskop, ett tunt metallrör med en liten kamera i spetsen genom vilken man kan se insidan av knäet på en videoskärm. Eventuella skador i knäleden kan åtgärdas med instrument som förs in genom ytterligare ett hål.
Med hjälp av artroskopet kan man se knäledens alla strukturer:
De flesta knäskador kan behandlas i samband med artroskopin.
Operationen genomförs under lokalbedövning eller narkos. Därför ska du uppmärksamma våra regler om fasta och noga läsa igenom det materialet du kommer att få om narkos. Du kommer också att få instruktioner om kläder och hygien som förbereder dig inför operationen. Artroskopin genomförs via 2-3 små snitt på ca 8 mm. Snitten sys eller tejpas efter operationen. Knäet lokalbedövas, vilket ger en viss smärtlindring under 6-8 timmar. Operationssåren läggs om med plåster och sedan läggs ett förband omkring knäleden. När din operation är avslutad vilar du ut på ett av klinikens uppvakningsrum där våra sköterskor tar hand om dig. Innan du skrivs ut kommer den läkare som har opererat dig att informera om resultatet. Oftast blir du utskriven ca 2 timmar efter operationen.
Kommer jag att ha ont efter operationen?
Eftersom du kan få ont när du har kommit hem ska du själv ha köpt Alvedon, Panodil eller motsvarande. Vi rekommenderar att du tar någon av dessa smärtstillande mediciner och det läkemedel mot inflammation som du har fått. Dessa tabletter ger optimal smärtbehandling, bättre sårläkning samt minskar irritationen i operationssåret.
Efter hemkomsten
Vi rekommenderar att du håller dig stilla under ett par dagar för att minska risken för blödning och svullnad. De första 2 dagarna efter operationen bör du ha benet i högläge. Det är bra om du har någon anhörig i närheten som kan ge dig stöd och hjälp.
Plåster/ förband
Behåll förbandet på under första dygnet efter operationen. Sitter förbandet för hårt bör du lägga om det. Nästa dag avlägsnas hela förbandet. Plåstren ska bytas om de blir våta eller blöder igenom. Genomblödda förband ökar infektionsrisken. Om såren fortfarande vätskar sig efter 4 dagar ska du kontakta oss på Huddinge Ortopedi eller din vårdcentral.
Den elastiska bindan kan användas runt knäet dagtid under första veckan efter operationen.
Skulle det uppstå svullnad runt operationsstället kan du lägga ett kylbandage eller ispåse på knäet. Lägg en handduk emellan för att skydda huden. Under första dygnet kan du med fördel lägga en ispåse på knäleden. Ta bort den efter ca 20 min. Denna kylbehandling kan upprepas med 3-4 timmars mellanrum.
Det kan förekomma skvalpande ljud i knäet första tiden efter operationen. Detta är normalt.
Dusch/ bad
Om du fick vattenavvisande plåster får du duscha 2-3 dagar efter operationen. Plåstren byts om de blivit blöta. Tills stygnen har avlägsnats ska du undvika karbad, simhall och dylikt, då detta ökar infektionsrisken.
Att återuppta arbetet
Oftast kan du börja arbeta igen så snart stygnen har avlägsnats vilket brukar vara ca 1-2 veckor efter din operation.
De första 2-3 dygnen efter operationen
Du ska endast gå då det är nödvändigt annars ligg med benet i högläge. För att hålla blodcirkulationen igång ska du röra ordentligt på fötter och anklar ca var 10:e minut. Använd gärna den elastiska bindan för att minska svullnad dock ska du inte använda den under natten. De följande dagarna kan du börja gå lite mer inomhus – korta stycken och med många pauser då du placerar det opererade benet högt.
Avlägsnande av stygn
Stygnen avlägsnas på Huddinge Ortopedi efter ca. 2 veckor.
Börja titta på träningsprogrammet du fått med dig. Dessa övningar kan du börja med ett par dagar efter operationen. Börja med de liggande övningarna.
Det är viktigt att du hela tiden fokuserar på hur du utför övningarna så att du har kontroll över knäet. Det är också viktigt att du fortsätter träna på att böja och framför allt sträcka i knäleden . Kom ihåg att du efter ett tag ska sträcka ut knäleden HELT. Det kommer du inte att kunna i början, men fortsätt med träningen så att du bibehåller rörligheten. Annars finns risk att du senare kan få problem att sträcka ut knäet! Gör varje övning 10 gånger.
Övningarna kan framkalla smärtor och svullnad. När du kan utföra en övning utan att få ont eller bli svullen kan du öka till 2×10 och senare till 3×10 repetitioner. (Det är normalt att få träningsvärk.)
Förutom ovanstående kan du placera det opererade benet högt, röra på ankeln och kylbehandla.
Om du har möjlighet att använda en motionscykel är det ett bra sätt att träna knäleden. Börja 7-10 dagar efter operationen. Cykla utan motstånd i ca 10 min.
Under de följande dagarna ökar du tiden tills du så småningom cyklar i 30 min. Därefter kan du börja cykla med lätt motstånd.
Vid alla operationer finns risk för komplikationer. Hur stor denna risk är beror på patientens allmänna hälsotillstånd. Några av de komplikationer som kan uppstå vid knä artroskopi är infektion, skador på brosket, blödning, nedsatt känsel och nedsatt rörelseförmåga. Risken för dessa komplikationer är relativt liten men varierar som sagt utifrån ditt hälsotillstånd och din situation. Vad som gäller i ditt fall kommer din specialist läkare att gå igenom noggrant med dig, både muntligt och skriftligt, vid konsultationstillfället.
Sjukgymnastik
Efter operationen är det viktigt att du tränar knäet så att du snabbt kan få tillbaka rörlighet och styrka. Därför rekommenderar vi att du deltar i sjukgymnastiken där du får instruktioner av en sjukgymnast.
Sjukgymnastiken innehåller:
Eventuellt får du kryckor med dig hem.
Remiss till sjukgymnastiken får du inför den planerade operationen.
Du får ut mest av sjukgymnastiken om du deltar redan innan du ska opereras. Har du inte möjlighet att göra det så är du välkommen även efter operationen. Du kan själv välja var du vill utföra sjukgymnastiken – det blir samma träningsprogram hos samtliga sjukgymnastenheter som vi rekommenderar.
Målet med träningen är att uppnå:
Vart ska jag vända mig om jag får problem?
Om du får problem med:
-ska du vända dig till oss på Huddinge Ortopedi eller till din vårdcentral. Får du mot förmodan inte kontakt med oss får du vända dig till närmaste akutmottagning.
Undrar du över något är du alltid välkommen att ringa vår sjuksköterska.
Vi hoppas att du snart kryar på dig!
Varmt välkommen att kontakta kliniken om du har frågor rörande knäartroskopi, titthålsoperation av knä, eller något annat som vi kan hjälpa dig med. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!