Fot

Här kan du läsa mer om olika behandlingar för fot

Hallvux Valgus

Vi på Huddinge Ortopedi erbjuder dig trygghet, kvalitet och omsorg i alla led. Med dig och dina behov som utgångspunkt skräddarsyr vi vårdprogram och erbjuder dig kunskap och erfarenhet genom våra specialister och vår sjukvårdspersonal.

Hallux Valgus är ett tillstånd i foten där stortån vinklas in, och ibland över, de andra tårna. Med tiden kan även en knöl bildas på utsidan av stortån och där ge upphov till skav. Grundproblemet är en försvagning i framfotens ligamentapparat som gör att foten blir bredare. Orsaken är okänd och grundproblemet kan ej förebyggas, däremot kan symptomen behandlas och lindras.

Diagnos

Diagnosen Hallux Valgus ställs vid undersökning hos din läkare. Typiska symtom är en sned stortå samt ömmande knöl på insidan av foten. En vanlig röntgen av skelettdelarna i foten ingår också i utredningen.

Behandling

Den viktigaste behandlingen är breda skor som rymmer den breddökade foten. Det ingår även att prova inlägg, då detta kan kompensera för det svaga fotvalvet och göra att foten ryms bättre i skon. Om detta ej räcker kan det bli aktuellt med operation.

Det finns många olika metoder vid operation av Hallux Valgus, men i princip samtliga innefattar att man sågar av benet i stortån och gör en omvinkling. Ibland krävs ett stift eller en skruv för att hålla benet på plats. Operationen utförs i lokalbedövning eller så kallad fotledsblockad , där enbart foten bedövas.

Efter operation för Hallux Valgus

Ett förband som hindrar blödning läggs. Stortån tejpas i rätt vinkel och ofta läggs en gipsskena. Normalt sätt tillåts belastning på hälen direkt efter operationen. Full belastning är möjlig först efter ca sex veckor, beroende på operationsmetoden. Sitter det ett stift i benet, skall detta normalt sett tas bort på mottagningen efter några veckor.

Smärtlindring

Då operationsmetoden innefattar en avsågning av benet i stortån, är det förknippad med viss smärta efter operationen. I tillägg till Panodil/Alvedon behövs ofta någon starkare smärtstillande tablett första tiden. Detta får du utskrivet av din opererande läkare på Huddinge Ortopedi.

Plåster/ förband

Behåll det inre förbandet och gipsen fram till återbesöket. Skulle du på något sätt känna av infektion i såret eller det känns som om förbandet sitter för hårt ska detta kontrolleras av din läkare. Om förbandet blir vått eller blöder igenom ska det bytas hos oss eller på din vårdcentral. Genomblödda förband ökar infektionsrisken.

Dusch/ bad

Du får duscha om du kan göra det utan att förbandet/gipset blir vått. En plastpåse med ett gummiband kan vara ett bra skydd för bandaget.

Risker/ komplikationer

Infektion kan förekomma efter alla operationer, men är sällsynt. Typiska tecken på infektion är rodnad, svullnad och värmekänsla omkring operationsstället, och ev. feber.

Avlägsnande av stygn

Sker efter 2-3 veckor hos oss på Huddinge Ortopedi.

Resultat efter operation av Hallux Valgus

Normalt sett får man en rakare stortå. Man blir även av med sin ömmande knöl samt får en smalare framfot.

Att börja arbeta igen

I normala fall kan du återuppta arbetet efter 3-6 veckor, beroende på syssla. Har du ett tungt arbete med mycket gående tar det ofta längre tid. Du ska inte belasta foten fullt de första 6 veckorna.

Nageltrång

Nageltrång orsakas av många samverkande faktorer.Tryck från skor och vassa nagelkanter kan skada huden, och det uppstår svullnad och infektion i huden kring nageln.

Det är viktigt att tånaglarna inte klipps för korta och inte klipps ner i hörnen eftersom detta förvärrar tillståndet. Det bästa är att använda sig av en rak nagelsax eller nageltång som inte skadar och irriterar kanten.

Vid smärta och infektion kan det lindra något att badda området med vatten och om möjligt trycka in en liten bit kompress eller bomull under nageln för att lätta på trycket.

Operation och lokalbedövning

Operationen genomförs under lokalbedövning. Läs materialet som du får om bedövning.

Det är viktigt att foten är så ren som möjligt. Därför bör du kvällen innan operationen bada foten i tvålvatten i ca 10 min. Har du inflammation vid nageln eller sår på den fot som ska opereras, var vänlig kontakta oss senast 2 dagar innan operationen.

Innan operationen får du smärtstillande medicin i förebyggande syfte. Du kommer även att tala med läkaren som ska operera dig. Under operationen avlägsnas 2-3 mm av nageln på den inflammerade sidan (eventuellt på bägge sidorna) tillsammans med den svullna huden omkring nageln. Såret sys ihop med nylontråd och läggs om med ett stort, uppsugande förband. I några fall ges antibiotika efter operationen.

Vanliga frågor om Nageltrång hittar nu här nedan.

Du kan oftast åka hem 1-2 timmar efter operationen.
Du kan inte själv köra bil eller åka med offentlig transport hem, utan behöver bli körd av en anhörig.

Vi rekommenderar att du håller dig stilla och har foten i högläge för att minska blödning och svullnad.

Under operationen läggs ett stort, vadderat förband. Det ska behållas på i 48 timmar efter operationen. Efter det tar du av förbandet och duschar tån dagligen med rent vatten. Tån baddas torr med en ren handduk eller får lufttorka, och läggs sedan om med förbandet du fått med dig (Mepitel sårskydd och plåster). När det slutat komma var från tån används vanligt plåster tills såret har läkt. Om förbandet blöder igenom ska det bytas. Genomblödda förband ökar infektionsrisken.

Efter 2 dygn får du ta av förband/plåster och duscha. Tills såret är helt torrt (ca 14 dagar) ska du undvika karbad, simhall och dylikt, då detta ökar infektionsrisken.

Efter operationen kan smärtor förekomma. Du ska själv ha köpt Alvedon, Panodil eller motsvarande. Vi rekommenderar att du tar Paracetamol (Alvedon, Panodil eller motsvarande) och det läkemedel mot inflammation som du har fått. Dessa tabletter ger optimal smärtbehandling, bättre sårläkning samt minskar irritationen i operationssåret. Vid behov får du även OxyNorm eller OxyContin (ett syntetiskt morfin). Du kommer att få ett schema som visar hur du ska ta din smärtstillande medicin.

Stygnen ska avlägsnas på Huddinge Ortopedi/din vårdcentral efter 12-14 dagar.

Oftast kan du återuppta ditt arbete efter några dagar om du har möjlighet att ha foten i högläge några gånger under dagen.

I några fall kan en liten nagelstump växa ut vid nagelbädden. Om den är i vägen avlägsnas den genom operation. Infektion kan förekomma efter alla operationer, men är sällsynt.

Om du får problem med:

  • Blödning
  • Svullnad – det första dygnet kan svullnad vara tecken på blödning
  • Smärta – om du inte blir tillräckligt smärtlindrad av den rekommenderade medicinen
  • Infektion – vid rodnad, svullnad och värmekänsla samt eventuell feber

– ska du vända dig till oss på Huddinge Ortopedi eller till din vårdcentral, skulle du mot förmodan inte få kontakt med oss får du kontakta närmaste akutmottagning.

Vi hoppas att du snart kryar på dig!

Vi använder kakor

För att förbättra din upplevelse när du använder våra webbplatser och webbtjänster – använder vi cookies, web beacons och liknande tekniker. Här kan du läsa om vilka olika typer av cookies det finns och hur vi använder dem